Logo

Skupina AGEL je najúspešnejším poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

Médiá

AGEL dosiahol v kardiovaskulárnej liečbe niekoľko prvenstiev

12.10.2023

Až sedem stoviek účastníkov tento rok privítal už XVI. ročník odborného sympózia AGEL, ktorého hlavnou témou boli moderné trendy v kardiovaskulárnej liečbe. So svojimi príspevkami tu vystúpilo viacero špičkových odborníkov, a to zo skupiny AGEL, z fakultných nemocníc, prestížnych zahraničných pracovísk, ale aj lekárskych fakúlt. Na tému riadenia chirurgickej starostlivosti v 21. storočí prehovoril k hosťom napríklad vedúci lekár hrudnej chirurgie z Mayo Clinic Hospital v Spojených arabských emirátoch Norberto Santana Rodríguez. Hovorilo sa aj o početných úspechoch lekárov a sestier z komplexných kardiocentier AGEL v Třinci – Podlesí a Košiciach – Šaci.

„Kardiológia, ktorá je témou tohtoročného odborného sympózia, je pre AGEL jednoznačne vlajkovou loďou, a to ako v Českej, tak aj v Slovenskej republike. Odborníkom sa v našich dvoch špecializovaných pracoviskách podarilo dosiahnuť množstvo úspechov a niekoľko významných prvenstiev. Sympózium ako celok by malo ukázať, aké má v tejto oblasti skupina AGEL vízie do budúcnosti,“ povedal hosťom v úvode akcie predseda predstavenstva spoločnosti AGEL Ing. Michal Pišoja, MPH, LL.M.

Skupina AGEL prevádzkuje dve špičkové komplexné kardiocentrá, a to v nemocniciach Třinec – Podlesí a Košiciach – Šaci. „Slovenské pracovisko patrí medzi najmladšie z celej skupiny a bolo vybudované v rekordne krátkom čase. Napriek tomu dnes hrá prím v odbore a na Slovensku je prvým, ktoré vykonáva roboticky asistované kardiochirurgické výkony,“ hovorí podpredsedníčka predstavenstva AGEL MUDr. Marie Marsová, MBA, LL.M. Veľmi významné sú podľa jej slov aj úspechy pracoviska v Třinci – Podlesí. „Napríklad v oblasti stereotaktickej neuromodulácie srdca má toto pracovisko dokonca svetové prvenstvo. V kardiológii využíva aj telemedicínske centrum, čo ho radí medzi naše exkluzívne pracoviská,“ uviedla podpredsedníčka Marie Marsová s tým, že kardiológia je pre skupinu AGEL symbolom superšpecializovanej, vysoko odbornej starostlivosti a zároveň aj symbolom nových technológií a inovácií.

Jedným z najvýznamnejších prednášajúcich tohtoročného sympózia bol Dr. Norberto Santana Rodríguez, MD, PhD, FEBTS, vedúci lekár hrudnej chirurgie Mayo Clinic Hospital z Abu Zabí v Spojených arabských emirátoch, ktorý so skupinou AGEL od roku 2022 úzko kooperuje. „Skupina AGEL je známa aj na medzinárodnom poli a spolupracovať s ňou v oblasti chirurgie a medicíny 21. storočia je pre mňa skutočne veľká česť,“ povedal Dr. Norberto Santana Rodríguez.

Hostí sympózia pozdravil aj napríklad hejtman Olomouckého kraja Ing. Jozef Suchánek, ktorý poďakoval pracovníkom skupiny AGEL, ktorí zabezpečujú zdravotnícku starostlivosť v celkom štyroch nemocniciach v rámci Olomouckého kraja, ďalej tiež rektor Univerzity Palackého prof. MUDr. Martin Procházka, Ph.D. alebo prodekanka lekárskej fakulty Univerzity Palackého pre štúdium Všeobecného lekárstva 4. - 6. ročníka doc. MUDr. Eva Klásková, Ph.D. „Mám tú česť, že sa starám o študentov, ktorí už majú teoretickú časť štúdia za sebou a vstupujú na klinické pracoviská. S tým, ako sa zvyšujú počty študentov a kladie sa dôraz na ich praktické zručnosti, sa snažíme rozšíriť spoluprácu so zdravotníckymi zariadeniami, kde sú jedným z našich kľúčových partnerov práve nemocnice skupiny AGEL,“ uviedla prodekanka Eva Klásková.

So svojimi príspevkami vystúpili aj napríklad riaditeľ Fakultnej nemocnice Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D., riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ing. Zdeněk Kabátek, riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz slovenského Ministerstva zdravotníctva Matej Mišík MSc., prodekan pre štúdium a výučbu 3. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej MUDr. David Marx, Ph.D. alebo jeho kolega z lekárskej fakulty Mgr. et Mgr. Marek Orko Vácha, prednosta tamojšieho Ústavu etiky a humanitných štúdií. Okrem bohatého programu, ktorý bol rozdelený na lekársku a nelekársku sekciu, sa mohli návštevníci v rámci workshopov detailne zoznámiť s tými najmodernejšími technológiami. Medzi tie patrila napríklad mixovaná realita Hololens, ktorá pomocou 3D okuliarov spája reálny a virtuálny svet a dnes je využívaná pri lekárskych zákrokoch, ďalej TelMed Point, vďaka ktorému môže pacient pomocou čidiel a webkamery za krátky čas získať informácie o svojom zdravotnom stave, alebo technológia PMcardio, ktorá umožňuje lekárom diagnostikovať a liečiť choroby srdca s využitím umelej inteligencie.

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL